BugünMakaleler

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

cropped-DB32A183F424-3.jpgTürk Ordusu Başkomutanlık Meydan Muharebesi öncesinde Sakarya Meydan Muharebesini kazanmıştı ama düşmanın belkemiği kırılamamıştı. Bu durum aynı zamanda yarım kalan bir zafer olmuştu. Bu durumda düşman kuvvetleri ile esaslı bir mücadele etmek gerekiyordu. Ya bağımsızlığa giden yolda büyük bir zafer kazanılacaktı, ya da düşman kuvvetlerine mağlup olunacaktı. Mustafa Kemal Atatürk 1922 yılının haziran ayının ortalarında Başkumandanlık Meydan Muharebesini başlatma kararı aldı. Atatürk bu kararını 3 kişi ile paylaştı. Bunlardan birisi cephe komutanı İsmet İnönü, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve Milli Savunma Bakanı Kazım Karabekir’di. Başkumandanlık Meydan Muharebesinin asıl amacı da düşmana en büyük darbeyi vurarak vatan topraklarını düşmanlardan temizlemekti.

Başkomutanlık Meydan Muharebesi vatanı düşmanlardan temizlemek amacıyla 19 Ağustos 1922’de başladı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü ile birlikte savaşı yönetmek üzere Afyon Kocatepe’ye yerleşti. Savaş, 26 Ağustos sabahı saat 04.30 ‘da başladı. Savaş tam 5 gün gece gündüz devam etti. Savaş 30 Ağustos Çarşamba günü Türk Ordusunun zaferi ile sonuçlandı. Bu savaşın sonunda, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak Mustafa Kemal Paşa’nın ateş hatları arasında tamamen yok edildi.

İşgal kuvvetleri hiç kuşkusuz 5 gün 5 gece süren Başkomutanlık Meydan savaşını kaybedeceklerini hiç düşünememişlerdi. Çünkü ne de olsa silah ve mühimmat yönünden Türk ordusuna göre oldukça iyiydiler. Diğer taraftan da moral yapıları da Türk Ordusuna göre daha güçlüydü. Ancak hesap etmedikleri bir nokta vardı. O da Türk Ordusunun başında Mustafa Kemal Atatürk’ün olmasıydı.

O sıralarda Taarruz hazırlıkları uzun sürmüştü. Bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk’e karşı muhalefet edenler olmuştu. 5 Ağustos 1921’den itibaren 3 aylık sürelerle uzatılan Başkomutanlık yetkisi dördüncü kez uzatılmak istenince Mustafa Kemal Atatürk Meclis’te yeterli oyu alamamıştı. Atatürk bu durumu daha sonra Nutuk’ta şu duygularla dile getirmişti.

“Bu dakikada ordu komutansızdır. Eğer ben, orduya komuta etmeyi sürdürüyorsam yasaya aykırı olarak komuta ediyorum. Mecliste beliren oylara göre hemen komutadan el çekmek isterdim. Başkomutanlığımın sona erdiğini hükûmete bildirirdim. Ama önlenemeyecek bir kötülüğe yol açmamak zorunluluğu karşısında kaldım. Düşman karşısında bulunan ordumuz başsız bırakılamazdı. Bunun için bırakamadım, bırakamam ve bırakmayacağım.”

Mustafa Kemal Atatürk’e zafer kazandıran azmi işte bu cümleleri vermiştir. TBMM’nin bile umutsuz olduğu bir savaşı Mustafa Kemal Atatürk her türlü sorumluluğu alarak başarmıştır. Bu yüzden bu savaşın adına Başkomutanlık Meydan Muharebesi adı verilmiştir. Daha sonra bu zafer 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

Ben de bu sebeple ulusumun 30 Ağustos Zafer Bayramını yürekten kutluyorum. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk! Yaşasın Türk Milleti! Ne Mutlu Türküm Diyene! 30.08.2016

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title