MÜTAREKE BASININDA 10 KASIM
Mütareke Basınında, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ile ilgili haberlerde değişen bir şey yok. Aynı tas, aynı hamam durumdalar. Başbakan’larının bile yurt dışına kaçtığı bir ortamda onlardan duyarlılık beklemek herhalde iyimserlik olurdu. Neyse ki herhangi bir sürpriz yaşamadık. Onlar bildiklerini gene okudular. Hani birkaç firma reklâm da vermese konuya hiç değinmeyeceklerdi. Reklâm gelirleri tatlı geliyor olmalı ki ucundan filan biraz değiniveriyorlar. Hani onu da istediklerinden filan değil. Olsa olsa reklâm verecek firmaları ürkütmemek için olabilir.10 Kasıma göstermelik de olsa yer verdiklerini kanıtlamak için olabilir. Mütareke Basını, 10 Kasım günü Atatürk haricinde yaptıkları habercilik için kolaylıklar diliyorum.10 Kasım Günü Atatürk’e yer vermemek için konu bulmakta çektikleri sıkıntılar içinde geçmiş olsun diyorum.
Şimdi mütareke Basının 10 Kasım haberlerine hep beraber bir göz atalım. Öncelikle 10 Kasım günü haberlerini gözden geçirelim. İlk olarak Atatürk düşmanı Amerikan işbirlikçisi Taraf gazetesine bir bakalım.’’Düşünmek Taraf olmaktır ‘’ sloganı ile yayın hayatını sürdüren Taraf Gazetesi 10 Kasım günü Atatürk için birinci sayfadan hiç yer vermemiş.’Düşünmek Taraf olmak’’ ya, o yüzden olsa gerek. Peki, bu muhteremler nereye taraf oluyorlar derseniz onu kendileri çok daha iyi bilirler ama ben gene söyleyeyim. Gazete çıkardıklarını sanan bu çok aydınlanmış Ahmet Altan ile Yasemin Çongar’ın gazetesi Taraf tabi ki Amerika’ya taraflar. Yani Ülkemizin topraklarında Atatürk düşmanlığı yaparak para kazanıyorlar. Aslında bu işe ‘’Bindiği dalı kesmek’’ denir. Türkiye Cumhuriyetini bitirip dağıtarak sonrasında herhalde Amerika’ya yerleşeceklerdir büyük bir olasılıkla. Baksanıza şimdiden Başbakan ile bile ters düştüler. Yani kendileri edip kendileri buluyorlar. Ne diyelim Allah kolaylıklar versin.
Taraf Gazetesinin iç sayfalarını açtığımda 4.Sayfada Lösemili Çocuklar Vakfının küçük bir ilanı yer almış.9.Sayfa da ise Hadi Uluengin ‘’Atatürk de bizimdir ‘’konu başlığı altında bir yazı kaleme almış. Hani o yazı yazılmasa da olurdu. Hadi Uluengin bu yazı ile Atamızı andığını filan sanmayın. Hadi Uluengin bu yazıyı Atatürk’ü eleştirmek için yazmış. Hadi Uluenginden de zaten başka türlü bir yazı yazmasını beklemek de iyimserlik olurdu. Hadi Uluengin bu yazısında Atatürk’e etmedik laf da bırakmamış. Atatürk için ‘’Diktatör’’ kavramını bile kullanmış. Hadi Uluengin hani bu yazıyı bari 10 Kasın günü yazmasa daha iyi olurdu. Yoksa Allahın geri kalan günlerine kramp mı girdi bilemiyorum.
Başbakan’ımızın gazetesi olan Yeni Şafak ise baştan ‘’Saygıyla Anıyoruz ‘’ diye küçük bir yazı başlığı atmış. Ne diyelim Allah razı olsun. Çok büyük bir özveri göstermişler. Ne yapılsa hakları ödenmez.17.Sayfada ise aynı Hadi uluengin’nin bir benzeri yazı da Mehmet Şeker yazmış. Mehmet Şeker, köşesinde yazdığı yazıda bırakın Atamızı anmayı kendince dalga geçmiş. Mehmet şeker diyor ki;
‘’Bugün 10.11.12; açık ifadeyle; On kasım… Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü. Bu yıl ilk defa Dolmabahçe’de asker değil, polis nöbet tutacak. Kameralar her sene nöbet tutan askerin gözündeki yaş için teyakkuzda olurdu. Şimdi daha bir dikkatli olacaklardır. Aman polis kardeşim, gözünü seveyim, beklentimizi boşa çıkarma ki tatsızlık olmasın.
İşte Mehmet Şeker’in köşesinde Atatürk ile ilgili yazdığı yazı. Yorumu sizlere bırakıyorum. Yeni Şafak Gazetesi en arka sayfada da Koç Grubunun tam sayfa ilanına yer vermiş. Yeni Şafak’ta başkada bir haber yok. Olması da zaten sürpriz olurdu.
Buradan Milli Gazete’ye geçelim. Erbakan Hoca’nın Milli Gazetesi Atatürk’e neredeyse hiç yer vermemiş. İç sayfalarda Davut Şahin köşesinde bir yazı yazmış. Onun haricinde başka yazı da yok. İlan da veren yok. Sanıyorum ilan olmayınca gazete haber yapmaya da gerek duymamış. Eğer ben bir haber var da atladıysam Milli Gazete’den özür dilerim. Ama Milli Gazete,10 Kasım ile ilgili yapmadığı haberlerden dolayı da Türk Halkından özür dilemeli
Star Gazetesi ise ana sayfadan ‘’Saygıyla Anıyoruz’’diye bir başlık atmış. Buna da şükür. İç sayfalarda ise Ağaoğlu ile Bayraklı Belediyesinin ilanları yer almış.17.Sayfada da ‘’74.Yılda Saygıyla Anıyoruz’’ başlığı altında küçük bir habere yer verilmiş.21 Sayfa da ‘’Madalyonun Arka Yüzü ‘’başlıklı yazıda Cemil Koçak ‘’Atatürk’ün hastalığını’’ irdelemiş. Star Gazetesi en son sayfada da Koç Grubunun tam sayfa ilanına yer vermiş.
Bugün Gazetesi ise ana sayfada ‘’Saygıyla Anıyoruz’’ başlığını sağ üst köşeden vermiş. Bugün Gazetesine iç sayfalarda Ağaoğlu ile Bayraklı Belediyesi ilan vermiş. En arka sayfaya da yine Koç Grubu tam sayfa ilan vermiş.
Gelelim 11 Kasım Pazar günü yayınlanan 10 Kasım haberlerine. Star Gazetesi, 12.Sayfada 10 Kasıma ‘’74.yılında özlemle andık’’ başlığı altında vermiş. Bu haber haricinde de başka haber yok zaten. Star Gazetesinin Atamıza verdiği değer de işte bu kadar. Bu haberi de zorunluluktan dolayı verdiklerini düşünüyorum. Yarın bir gün birileri 10 Kasım Atatürk’ü anma haberlerine yer vermediniz demesinler diye bir haber yapmış olmalılar.
Gelelim Taraf Gazetesine. Bu gazeteyi zaten bilerek özellikle alıyorum. Vatanının ulusal değerlerine bu kadar yabancı olan Amerikancı bir gazete başka yoktur herhalde. Gazetemiz Taraf, 10 Kasım için iç sayfalarda 10. sayfada ‘’74 yıl sonra ilk kez polisli 10 Kasım’’ başlığı altında bir haber yapmış. Bu haber de Atamızı anmaktan çok Anıtkabirde bundan böyle polislerin nöbet tutmasına değinmiş. Yani Atanın ölümü önemli değil ama tutulan nöbet önemli olmuş. O haberin altında da ‘’Erdoğan Sultan’la bir araya geldi’’ haberine yer verilmiş. Bu haber de boşluğu iyi doldurmuş doğrusu. Sanki Başbakan sıradan bir gün Sultan’la bir araya gelmiş gibi. Taraf’ın 10 Kasım haberleri de bu kadar işte.
Zaman Gazetesi ise ana sayfada ‘’ Atatürk, ölümünün 74.yıldönümünde anılıyor’’ diye küçük bir başlık atmış. Zaman’ın 11 Kasım günü flaş haberi ise Suriyeli Mülteciler ile ilgili. Zaman Gazetesine göre elbette Suriyeli Mülteciler Atatürk’e göre daha önemli. Zaman Gazetesi 5. sayfa da ana başlıkta verdiği haberin kısa da olsa detayına değinmiş. Bu haberin haricinde iç sayfalarda Ağaoğlu’nun ve en son sayfada da Koç Grubunun reklâmına yer verilmiş.
Milli Gazete ise 11 Kasım günü iç sayfada ‘’Atatürk, ölümünün 74.yılında törenlerle anıldı’’ haberi yer almış. Anıtkabire akan insan seline ise değinilmiyor. Yani devletin Başbakansız resmi törenlerine kısaca değinilmiş. Erbakan’ın Milli Gazetesi bu haberin haricinde 10 Kasım ile ilgili başka da haber yapmamış. Zaten Milli Gazete’den başka da haber beklemek iyimserlik olurdu.
Başbakan’ın gazetesi Yeni Şafak ise baş sayfada helikopter kazası ile şehit olan 17 Mehmetçiğin haberini baş sayfaya taşımış. Elbette şehit olan Mehmetçiklerimiz için üzüntümüz sonsuzdur. Şehit haberleri geldikçe yüreklerimiz dağlanıyor. Ama ana sayfada 10 Kasım ile ilgili o şehitlerin Atasına biraz fazla yer verilemez miydi? Yeni Şafak Gazetesi 11 Kasım günlü sayısında 14.sayfasında da ‘’Saygıyla Andık’’ başlığı altında bir haber yapmışlar. Allah kendilerinden razı olsun. Gazetelerden yapmış olduğum10 Kasım ile ilgili alıntılar bu kadar. Gazetelerin 10 Kasım ile ilgili haberlerinden yapmış olduğum alıntılarda önemli bir haberi atlamışsam lütfen beni hoşgörün.14.11.2012
SAİT BALCI
vallahi helal olsun sana sait kardeşim..benim raflarda bile görmeye dayanamadığım elimi bile süremediğim malum GASTE ‘lerin 10 Kasımdaki DURUŞLARI’ nı çok iyi aktarmışsın..okumayı bırak tutmayı bile içim kaldırmıyo bunları …ve şunu düşünüyorum:bu malum GASTE’ lerin malum yazarları çocukluklarından itibaren ilkokulda dahil nasıl bir eğitimle nasıl bir ruh haliyle yetiştirilmişler??bunları eğiten bunlara öğretim veren öğretmenler kimler??okudukları okullar TC okullarımı??aileleri Amerika da filan mı doğmuş büyümüşler ve bunları yetiştirmişler?? ki Türkiye Cumhuriyetine Atatürke bukadar kin öfke ve nefrettt dolular..hem burada yaşa ülkenin nimetlerinden faydalan parayı dibine kadar kazan..ve nankörlüğün de dibine vur..nasıl bir insan tiplemesi bunlar aklım almıyor..