BugünMakaleler

YENİ ANAYASA TASLAĞINI REVİZE EDECEKLER

cropped-DB32A183F424-3.jpgBaşbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün yine bir araya geleceklerdi. Bu satırları yazdığım sıralarda henüz bir araya gelmemişlerdi. Sanıyorum akşam saatlerinde buluşmuş olacaklar. Bu görüşmenin ayrıntılarını ise ancak bugün öğrenebileceğiz. Dolayısıyla ben de bu görüşmenin ayrıntılarına daha sonra değineceğim. Ancak bugün yine de bu görüşmenin içeriğine şöyle bir dalıp çıkacağım.

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir araya gelme konusu malum yapmaya çalıştıkları yeni Anayasa konusudur. Kamuoyunda her ne kadar Binali Yıldırım ile Devlet Bahçeli’nin buluşma sebebi olarak El Bab’ta yapılmakta olan operasyon gösterilse de, asıl görüşülecek olan konu yeni Anayasa’dır. Elbette Başbakan Binali Yıldırım ile Devlet Bahçeli El Bab’ta yapılmakta olan operasyonu da görüşebilirler. Bu duruma mani olacak herhangi bir durum da zaten yok. Bahçeli Başbakan’a operasyonun nasıl gittiğini sorabilir. Başbakan Binali Yıldırım’da bu durumu Cumhurbaşkanlığı yetkililerine sorabilir. Sonuçta Binali Yıldırım Cumhurbaşkanlığından gelen bilgiyi Devlet Bahçeli’ye aktarabilir. Bu iş bu kadar basittir. Yoksa Başbakan Binali Yıldırım’ın El Bab’ta yapılmakta olan operasyonu birinci elden bilecek hali yok. Dolayısıyla Devlet Bahçeli ile de bu durumu değerlendirecek halleri yok. Bu operasyonlarda aksayan bir durum varsa o duruma müdahale edecek halleri de yok. Bir araya gelince işte öyle hal hatır sorma gibi bu operasyonu konuşurlar. Kamuoyunun önüne çıkarak ta bu operasyonu değerlendirdiklerini söylerler. Gerekli adımların atıldığını söylerler. Yoksa siz Başbakan Binali Yıldırım’ın bu operasyonlar konusunda öncelik aldığını düşünmüyorsunuz değil mi?

Şimdi El Bab konusunu bir tarafa bırakayım da,Başbakan Binali Yıldırım ile Devlet Bahçeli’nin asıl hangi nedenlerden dolayı bir araya geldikleri konusuna geleyim. Malum, Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkilerini aştığı için fiili bir durum ortaya çıkmıştı. Daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasa ve kanun tanımaz kişiliğinden dolayı ortada delik deşik olmuş bir Anayasa vardı. Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasaları çiğnemesini yeni Anayasaya uyarlamakla görevli bir Devlet Bahçeli vardı. İşte bu Devlet Bahçeli yeni Anayasa konusunda AKP ile mutabakata varmıştı. TBMM’ye sevk edilen yeni Anayasa tasarısı konusunda da AKP ile görüş birliğine varmıştı. Devlet Bahçeli yeni Anayasa konusunda AKP ile uzlaşmıştı ancak Anayasa taslağı TBMM’ye sevk edildikten sonra ortaya çıkan tablodan dolayı kendi milletvekilleri ve tabanı ile uzlaşamadı. Asıl sorun da zaten burada.

TBMM’ye büyük umutlarla sevk edilen bu Anayasa taslağına AKP’nin milletvekillerinden birçoğu da tepki gösterdi. Hal böyle olunca TBMM’ye sevk edilen yeni Anayasa taslağının kabul edilmeme riski belirdi. Hal böyle olunca Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakan Binali Yıldırım’a Devlet Bahçeli ile bir görüşme yapmasını istedi. Erdoğan bu görüşme sonrasında MHP’li milletvekillerinin hangi konulara itiraz ettiklerini öğrenmiş olacak. Erdoğan aynı zamanda da AKP’li milletvekillerin tepki gösterdiği konuları da değerlendirecek. Aslına bakarsanız Erdoğan normal şartlarda AKP’li milletvekillerin yeni Anayasa ile ilgili gösterdiği tepkileri dikkate almaz. Ancak şimdi durum kritik görünüyor. AKP’li milletvekillerine baskı ile oy kullandırsanız dahi MHP’li milletvekillerini ikna edemedikten sonra bu işin anlamı kalmaz. Bahçeli kendi milletvekillerine hâkim olamadığı aşikâr. Bu durumda ister istemez TBMM’ye sevk edilen yeni Anayasa taslağının revize edilme durumu ortaya çıktı.

Yazılı ve görsel basına sızan haberlere göre AKP ile MHP’li milletvekillerinin itiraz ettiği konular arasında Cumhurbaşkanına verilen sınırsız yetkiler var. Cumhurbaşkanı adaylarının Türk olma şartı getiren madde var. Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilen madde var. Yedek milletvekili maddesi var. Anlayacağınız AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin TBMM’ye sevk edilen yeni Anayasa taslağı konusunda kafaları karışık. AKP’li birçok milletvekili yeni Anayasa taslağını okumadan imzalamış olduklarından dolayı pişmanlar. MHP’li milletvekilleri de halktan ve tabanlarından gelen tepkilerden dolayı rahatsızlar. Eğer taraflar tabanlarının ve halkın tepki göstereceği maddeler konusunda uzlaşamazlar ise bu iş burada biter. Yok, eğer karşılıklı olarak bazı maddeler konusunda zorunlu olarak uzlaşmaya varırlarsa da, bu taslak TBMM’den geçmeyebilir. Dolayısıyla sınırsız yetki kullanımı ile Erdoğan’ın tek adam olma Anayasası TBMM’ye takılabilir. Anlayacağınız bu iş o kadar kolay değil.27.12.2016

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title