BugünMakaleler

TEK ADAM BAŞKANLIĞI

cropped-DB32A183F424-3.jpg

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Bu tasarının tam metnini sanırım Meclis’e sunulmasından sonra öğrenebileceğiz. Şimdilik Televizyon ekranlarında tartışıldığı ve yazılı basında yer aldığı şekliyle yetinmek zorundayız. Aslına bakarsanız bu yasa tasarısını çok merak ettiğimden dolayı yazmıyorum. Ancak yarından sonra Meclis’te oylanacak olan bu yasa tasarısı ülkemizin rejimini ve geleceğini değiştirmeye yönelik olduğu için doğal olarak hepimizi ilgilendiriyor. Dolaysıyla bu yasa tasarısının ne alıp götürdüğünü bilmek zorundayız. Bilmeyenlere de anlatmak zorundayız.

Şu ana kadar gerek yazılı basında, gerekse görsel basında Cumhurbaşkanlığına aday olmanın kıstasları hakkında herhangi bir bilgiye rastlamadım. Oysaki bu kıstaslar ülkenin ahde vefası için oldukça önemlidir. Örneğin Cumhurbaşkanı seçilme şartları arasında şu anki mevcut yasada olduğu gibi 4 yıllık bir fakülte mezunu olma şartı var mıdır? Yoksa yeni yasa tasarısından böyle bir madde yer almıyor mudur? Sonra yine Cumhurbaşkanı seçilme şartları arasında toplumun hoş görmediği yüz kızartıcı suç işlememe şartı var mıdır? Açıkçası ben Cumhurbaşkanı seçilme şartları içinde bu tür kıstasların yer olmasını isterim. Ülkeyi yönetenler böyle kıstasların yeni Anayasada olmasını istemezler ama demokrasi açısından bu tür kıstaslar bir ülkenin her yönden gelişmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda bu kıstaslar sosyal devlet anlayışının da bir gereğidir.

Cumhurbaşkanlığı sistemi üzerinde yapılan son düzenlemelerde yedek milletvekilliği de var. Yedek milletvekilliği Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde uygulanıyor. Demokrasi ile yönetilen bu Avrupa ülkelerinde yedek milletliliğinin olmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak bizim gibi demokrasiyi rafa kaldıran ülkelerde yedek milletvekilliği ülke menfaatlerinden çok iktidar partisinin menfaatlerine yarar. Bu konu aynı zamanda şu an mücadele edilmekte olan FETÖ ile de ilgilidir. İktidar partisinin şu an FÖTÖ’nün siyasi ayağına girememesinin önündeki engellerden birisi de budur. İktidar partisi bugün FETÖ’nün siyasi ayağına girmiş olsaydı belki de şu an Mecliste bulunan çoğunluğunu kaybetmiş olacaktı. İşte şimdi Erdoğan’ın yedek milletvekilliğini gündeme getirmesi de sırf bu yüzdendir. Eğer bugün halen hazırda yedek milletvekili olmuş olsaydı Erdoğan şimdiye kadar birçok milletvekilinin ipini çekmişti. Şimdi ise malum durumlardan dolayı çekemiyor. Dolayısıyla bu sistem her durumda iktidar partisinin işine yarayacak. Normal koşullarda ülkeyi yönetemeyen iktidar partisinin istifa etmesi gerekir. Avrupa ülkelerinde uygulama böyledir. Avrupa ülkelerinde ülkeyi yönetemeyen iktidar partisi istifa eder. Bizde ise tam tersi oluyor. İktidar partisi ülkeyi yönetemedikçe istifa etmek yerine daha koltuğunu sağlamlaştırmaya çalışıyor. Yedek Milletvekilliğini getirmek istemelerinin asıl sebebi de budur.

Cumhurbaşkanlığı ile ilgili getirilmek istenen başka bir düzenleme de seçilen Cumhurbaşkanının partili olmasıdır. Yani partisinin genel başkanı sıfatını taşımasıdır. İlk etapta bu maddeye Bahçeli de itiraz etmişti ama görünen o ki, şimdi Bahçeli bu itirazından da vazgeçmiş görünüyor. Ben bu Bahçeli’nin Anayasanın ilk dört maddesini de koruyacağını pek düşünmüyorum ama bu teklif Meclis’te oylanacağından dolayı MHP’li Milletvekillerin tepkisini çekmemek için iktidar partisi kendisi Anayasanın ilk dört maddesini koruma yoluna gidecektir. Eğer Erdoğan bu işin Meclis oylamasını garanti olarak görmüş olsaydı ne ilk dört maddeyi koruma yoluna giderdi, ne de Bahçeli’yi dinlerdi. Bu konu Erdoğan için tamamen Meclis’teki dengelerin hassasiyetine bağlıdır.

Yeni getirilmek istenen sistemde Cumhurbaşkanı yürütmenin başında olacağı için bu yönde de yeni düzenlemeler yapılıyor. Yeni seçilen Cumhurbaşkanı’na Başbakanlığın tüm yetkileri de devrediliyor. Bakanları da Cumhurbaşkanı belirliyor. Anlayacağınız bundan böyle yeni seçilen Cumhurbaşkanı’nın astığı astık, kestiği kestik olacak. Dolayısıyla bu sistem demokrasi ile bağdaşmayacak ama ülkeyi tek elden yönetmek isteyen Erdoğan’ın işine yarayacak. 08.12.2016

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title