GECE YARISI HÜKÜMETİ
Siyasi iktidar,27 Nisan Cuma gecesi Türkiye Büyük Millet Meclisinden yeni özelleştirme yasasını jet hızıyla geçirdi. Yasanın Meclis’ten geçmesinden sonra ise tartışmalar halen devam ediyor. Siyasi iktidarın gece yarısı uygulamalarına bizler alıştık ama Muhalefet Partileri henüz alışamamış görünüyor. Meclis’te grubu olan bir siyasi partinin Milletvekili, ilgili kanunu AKP’nin gece yarısı geçirdiğini söylüyor. Evet doğru. AKP Meydanı boş bulmuş gece gündüz demeden kendine özgü yasa yapmakla meşgul. Hem AKP gece yarısı operasyonlarını ilk defa yapmıyor ki. Memleketin aydınları bile gece yarısı operasyonları ile tutuklanıyor. Vekillerin maaş zamları bile Meclis’ten gece yarısı geçiyor. Sanki koskoca gündüzlerin köküne kramp girmiş de gece yarısı çalışıyorlar. Gece yarısı mesailerini millet için yapsalar neyse ne. Millet’e hesap vermekle mükellef olan siyasi iktidar, veremeyeceği hesapları hep gece yarısı operasyonları ile gerçekleştiriyor. Gece yarısı operasyonları yüzünden bu iktidarın adı gece yarısı hükümetine dönmüş durumda. Şimdi ben o Milletvekiline sorarım, peki siz ne yapıyorsunuz? Halk sizi mesai saatleri içinde mi görev yapın diye seçti? İktidar partisi gece çalışıyorsa siz de gece çalışacaksınız. İktidar partisi tatil yapıyorsa siz gene çalışacaksınız. Çünkü sizin iktidar partisinden daha çok çalışmanız gerekiyor. Çünkü sizin AKP’nin kendine özgü çalışmaları hakkında halkı bilgilendirme göreviniz var. Çünkü halkın sizin iktidarınıza ihtiyacı var.
AKP işin kolayını bulmuş dörtnala gidiyor. Gece yarısı geçen yasa ile iptal edilen eski özelleştirmeler yeniden gündeme gelecek. Bu yasa ile yargının kamu yararına iptal ettiği özelleştirmeler eski ihale sahiplerine sorgusuz sualsiz verilecek. Oh ne ala memleket. Kim kime dum duma. Bu sefer yargı engeli de yok. Kime verirsen ver. Meydan geniş. Halk bir kere oyu verdi ya tamamdır artık. Halkın ne için oy verdiği pek mühim değil. Bundan sonrası Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e kalmış durumda. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakında yargı kararları ile geri dönen değerlerin bir envanterini çıkartıp satışa sunar herhalde. Bundan sonrasını takip edelim bakalım kimler vatan aşkına nereleri kapacak. Kimler durduk yerde zengin olacak? İhalesi yargı kararları ile elinden alınan kimler aynı kaldıkları yerden yola devam edecekler? Vergi verenler listesinde sıralamaya giremeyen kimlere talih kuşu konacak?
Gece yarısı Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçirilen yasa konusunda Kamu İşletmelerini Geliştirme Merkezi ( KİGEM ) Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Yargı kararlarını uygulamamamın cezai sorumluluğu olduğunu söylüyor. Kim tınlar yargı kararlarını sayın hocam. Başbakan zaten özerleştirmelerin yargıya takılmasın diye çıkarmıyor mu bu yasayı? Başbakan’dan Meclis’ten geçen yasası düzeltilmesini beklemek olası mıdır? Başbakan, Meclis’ten geçen bu yasaya rağmen yapılacak özelleştirmeler yine yargıya takılacak olsa bu sefer yapılacak tüm özelleştirmeleri kendi iznine bağlar olur biter. Başbakan deyim yerindeyse tam dokuz yıldır neredeyse iktidarının tamamını mağdur edebiyatına bağlamış durumda. Başbakan iktidara geldiğinden bu yana hep mağdur. Bu mağduriyet dokuz yıldır bitmek tükenmek bilmedi. Şahsen ben de çok üzülüyorum Başbakan’a doğrusu. Vatandaş olarak koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanını bu kadar üzmeye hakkımız var mıdır?
Başbakan daha önce hatırlarsanız Mit müsteşarı ve Mit personeli’nin yargılanmasının önüne geçmek için özel yasa çıkartmıştı. Bu yasa ile ifadeye çağrılan Mit personelini korumaya almıştı. Aslında benim Başbakan’a bir önerim var. Bu iş böyle olmayacak. Sisteme uymayan yasaların tek tek değiştirileceğine tümünün birden paket halinde değiştirilse bütün sorunlar bir çırpıda çözülür biter. Böylelikle hem zaman kaybı da önlenmiş olur. Böyle bir uygulama hem ileri demokrasiye örnek de olur. Zaten halk Başbakan’ı memleketi idare etsin diye seçmedi mi? Eee daha ne istiyoruz? Memleket bu şekilde el bebek gül bebek yönetiliyor işte.
07.05.2012 SAİT BALCI