BugünMakaleler

‘’EĞİT – DONAT’’, KALDIĞI YERDEN

SAİT BALCIABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz yıl hüsranla biten ‘’Eğit – Donat’’ programına yeniden başlandığını açıklamış. Ben doğrusu bu habere hiç şaşırmadım. Açıkçası söylemem gerekirse böyle bir haberi de yakın zamandır bekliyordum. Çünkü ABD IŞİD terörünü PYD’ye verdiği destek ile bitireceğini sanmıştı. Fakat yanıldığını şimdi anlamış görünüyor. Ne demiş Atalarımız? ‘’ Görünen köy kılavuz istemez’’ ABD’nin geldiği nokta da işte bu.

Şimdi konuyu biraz daha açayım. Çünkü ‘’Eğit –Donat’’ programının daha öncesi de var. ABD Büyük Ortadoğu Projesini hayata geçirmeye başladığı dönemlerde ortada ne ‘’Eğit – Donat’’ projesi vardı, ne de PYD projesi. PYD’nin kanton oluşturma projesi vardı ama IŞİD ile mücadele kapsamında PYD’ye rol biçilmemişti. O zamanlarda ABD’nin kara gücü ‘’ Özgür Suriye Ordusu’’ adı verilen Suriye düşmanlarıydı. ABD Suriye Ordusundan kopan komutanların oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu ile Beşar Esat’ı devireceğini zannetmişti. Ama olmadı. Yani evdeki hesap çarşıya uymadı. Irak’ta, Mısır’da, Libya’da, Tunus’ta uygulanan plan Suriye’de tutmadı. Her geçen zaman da Beşar Esat lehine dönmeye başlamıştı. Bunun üzerine ABD Esat’ı iktidardan indirebilmek için sahaya yeni teröristlerin girmesine müsaade etmek zorunda kaldı.

El Nusra Cephesi, İslami Cephesi, IŞİD gibi terörist örgütler ülkemizin de desteği ile Suriye’de Beşar Esat’a karşı kıyasıya mücadeleye giriştiler. Ancak Esat tüm saldırılara rağmen iktidarını korudu. Bu arada IŞİD diğer terörist örgütleri kendi bünyesi içine alarak büyük bir güç haline geldi. Irak’ın ve Suriye’nin büyük bir bölümünü ele geçirdi. Bunun üzerine ABD zamanında kendisinin de desteklemiş olduğu IŞİD adlı terör örgütü ile mücadele etmek zorunda kaldı. Çünkü IŞİD ABD’nin çizdiği rotadan çıkmıştı. ABD’nin asıl amacı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı iktidardan indirmek ve bu topraklar üzerinde PYD’nin kanton kurmasını sağlayarak ileride kurulan bu kantonların birleştirilmesini sağlamaktı. Dolayısıyla Irak’tan sonra Suriye’nin de zengin yer altı maden ve petrol yataklarına el koymaktı. Ancak IŞİD’in büyümesi planları alt üst etti.

Bu gelişmeler üzerine ABD dağınık durumda olan terörist örgütler ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı deviremeyeceğini anladı. Bunun üzerine ilk ‘’Eğit – Donat’’ projesini hayata geçirdi. Bu proje kapsamında eğitilen teröristler Esat’ı devirmek için ellerinden geleni yaptılar ama başarılı olamadılar. ABD tam da bu ara kara harekâtını düşündüğü sırada devreye Rusya girdi. Rusya ile yapılan görüşmelerde kara harekâtı rafa kalktı. Taraflar sorunu masa başında çözmek için anlaşmaya vardılar. Ancak ABD eğitmiş olduğu teröristlere destek vermeye devam etti. Ancak sonuçta ‘’Eğit – Donat’’ projesi kapsamında eğitilen teröristler ile de Esat devrilemedi.

ABD bu aşamada bir taraftan Cenevre görüşmelerini devam ettirirken diğer taraftan da bölgede büyük bir güç haline dönüşen IŞİD ile mücadeleye başladı. Çünkü IŞİD ABD’nin planlarını alt üst etmişti. Bunun üzerine ABD IŞİD’e karşı yeni bir taktik geliştirerek ‘’Eğit – Donat’’ projesi kapsamında kullandığı teröristler yerine PYD’yi kullanmaya başladı. PYD ise birçok bölgede ABD’den aldığı destek ile başarılı olmuşsa da, IŞİD’i tamamen etkisiz hale getiremedi. ABD’nin IŞİD ile mücadele kapsamında PYD’yi kullanmış olması aynı zamanda Erdoğan’ın da bu projeden dışlanmasına yol açtı. Ancak ABD PYD ile beraber hareket ederek de IŞİD’i yenemeyeceğini anladı. Çünkü IŞİD Esat’ı devirmek için yapılan saldırı dönemlerinde kendine çalışmıştı. Örgütünü büyütmüştü. ABD’nin bu durumu geç fark etmesi IŞİD’in bölgesel bir güç haline dönüşmesine yol açtı.

ABD IŞİD’i PYD ile bitiremeyeceğini anlayınca şimdi tekrar ‘’Eğit – Donat’’ projesine dönüyor. Ancak ABD yine taktik hata yapıyor. ‘’Eğit – Donat’’ projesi ile IŞİD’i kısa zamanda bitirebilmesi mümkün değil. Kendi beslediği terörist grubu yeni oluşturduğu teröristler ile bitirmesi mümkün değil. Çünkü her beslediği terörist eninde sonunda kendisini hedef alıyor. Yani terörist ile yapılan mücadele yeni teröristin büyümesine neden oluyor. Aslında ABD geçmiş dönemlerde bu tecrübeleri yaşadı. El Kaide ile yaşadı. Ancak ABD yine de bildiğinden vazgeçmiyor.

Peki, IŞİD şimdiye kadar bitirilemez miydi? Elbette bitirilebilirdi. Ancak ABD’nin taktikleri ile değil. IŞİD adlı terörist örgütü bölge ülkelerin bir araya gelmesiyle bitirilebilir. Yani Irak, Suriye ve İran’ın bir araya gelmesiyle bitirilebilir. Ancak ABD böyle bir çözüme şimdilik yanaşmıyor. Neden biliyor musunuz? Çünkü ABD Irak toprakları üzerinde oluşturmuş olduğu Kürt Bölgesinin bir benzerini Suriye toprakları üzerinde de oluşturmak istiyor da o yüzden. Şimdi böyle bir proje kapsamında ABD Irak ile ortak hareket edebilir mi? Suriye ile birlikte hareket edebilir mi? İran ile birlikte hareket edebilir mi? Elbette edemez. Bu yüzden Büyük Ortadoğu Projesini hayata geçirebilmek için bölge üzerinde sürekli düşman üretmek zorunda. Bu düşmanlar dün Irak’tı. Bugün Suriye’dir. Yarın da İran olacak. Yani ABD bölge üzerinde bulunan her bir devleti önce düşman belliyor, sonra da onu parçalamak için harekete geçiyor. Şu an bölgemiz üzerinde oynanan oyun da budur.04.04.2016

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title