Makaleler

23 NİSANI ANLAMAK VE KUTLAMAK

sait-balci
Bugün 23 Nisan 2014 çarşamba. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bayramın 94.yılını kutluyoruz. Peki, bu bayramı coşkuyla kutlayabiliyor muyuz? Hayır. Ulu önder Atatürk’ün 23 Nisanı neden Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan ettiğini çocuklarımıza öğretiliyor mu? Hayır. AKP iktidara geldiğinden bu yana bırakın Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan’ı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının da kutlanması kaldırılmak isteniyor.19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının da kutlanması kaldırılmak isteniyor. Hatta ve hatta ulu önderimizin ölüm günü olan 10 Kasım gününü bile anmamak için ya hasta oluyorlar, ya da yurt dışında önemli ziyaretlerde bulunuyorlar. Neden? Kendi tabirleri ile Atamızın karşısında sap gibi durmamak için. Böyle bir anlayıştan Milli Bayramlarımızın coşkuyla kutlanmasını beklemek elbette hayal olur.

Peki, İktidar partisinin ulusal bayramlarla alıp veremediği nedir? Bir Milletin yeniden doğuşuna vesile olan ulusal günleri neden kutlamak istemezler? Milli Bayramlara düşman olmalarının asıl nedenleri nelerdir? Bu nedenleri burada yazmaya kalksam sayfalara sığmaz. O dönemlerde kime sorsanız işgal altındaki Türk Milletinin bu esaretten kurtulacağına, sanırım hiç bir ulus inanmazdı. Hatta kendi içimizdeki satılmış şahsiyetler bile bu kurtuluşa inanmadıkları için kolaycılığı seçerek utanmadan işgal devletlerinin yanında yer alabilmişlerdir. O dönemlerde ülke dört bir taraftan işgal edilmiş durumdaydı. Osmanlı ise yelkenleri indirmiş, teslimiyet bayrağını çekmişti. Memleketin her bir tarafı işgal devletlerince haritada paylaşılmış ve bilfiil bu işgal de gerçekleştirilmişti. Böyle bir tablo karşısında sessiz kalmak, işgalci devletlere karşı boyun eğmek kırk yıllık Türk Milletinin bitmesi anlamına gelirdi.

Türk Milletinin varlığını devam ettirebilmesi için bir kurtarıcıya ihtiyacı vardı. İşte o kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ten başkası değildi. Atatürk milli mücadeleyi 19 Mayıs 1919 günü Samsun’dan başlattı. Ulu önder bir taraftan işgal devletlere karşı nasıl bir mücadele vereceğinin hesabını yaparken öte yandan da teslimiyet bayrağını çekmiş Osmanlı hükümeti ile mücadele etmek zorunda kalmıştı. Erzurum, Amasya ve Sivas kongreleri ile memleketin düşmanlardan temizlenmesinin ilk adımları atıldı. Sonrasında başlatılan milli mücadele ile Atatürk’ün komutasındaki Türk Ordusu, düşmanları İzmir’de denize döktü.23 Nisan 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Böylelikle milli egemenliğe dayalı bir devlet kuruldu. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’te bu günü çocukların coşkuyla kutlamasına vesile olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan etti. 23 Nisan ülkemizde o günden bu güne değin Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaktadır. Her ne kadar 12 yıldır bu bayramı çocuklara unutturmak isteyen AKP iktidarı varsa da, Türk Milleti bu bayramı çocukları ile birlikte doya doya kutlamaktadır.

Bugün de 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramın 94.yılı kutluyoruz. İktidar partisi, ne kadar duyarsızlık gösterse de, kutlamaları ne kadar unutturmak istese de, bizler bu bayramı unutacak millet değiliz. Hele hele milli değerlerimizin yok olmaya yüz tutmuş bugünlerde hiç unutacak değiliz. Bugün sanki 23 Nisanı ilk defa kutluyormuşuz gibi heyecanlıyız. Çocuklarımıza armağan edilen bu bayramdan dolayı, sevinçliyiz ve gururluyuz. Ulusumuzun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, kutlu olsun.23.04.2014

SAİT BALCI

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title