YİNE İHMAL, YİNE MADEN KAZASI
Memleket yine bir maden kazasında 18 işçinin akıbeti için yas tutuyor. Maden kazası bu sefer de Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt Beldesinde bulunan Has Şekerler Madencilik firmasının işlettiği maden ocağında meydana geldi. Maden kazaları artık son yıllarda ölen işçilerin yeni adresi olmaya başladı. Soma’da meydana gelen maden kazasından sonra şimdi de Karaman’da meydana gelen kaza ülkenin gündemine oturdu.
Cumhuriyet Bayramını kutladığımız dün, gün boyu bu maden kazasından kurtulan işçi olur mu diye televizyon ekranlarından haberleri takip ettim. Ancak bu satırları yazmaya başladığım saatlerde daha henüz 18 işçinin akıbetinden bir haber çıkmamıştı. Belli ki kurtarma çalışmalarından sonuç alınamıyordu. Bu saatlere kadar mahsur kalan işçilere ulaşmak mümkün olmamıştı. Bir an gelişmiş ülkelerde de bizim ülkede olduğu kadar maden kazası olup olmadığını merak ettim. Elbette o ülkelerde de maden kazaları meydana geliyor ama bizim ülkemizde olduğu kadar değil. Gelişmesini tamamlayan ülkelerde iş kazalarını önleyici tedbirlerin alınması konusunda işverenlere torpil yapılmıyor. Denetlemeler de ortaya çıkan olumsuz raporların üzerinde ciddi anlamda yaptırımlar uygulanıyor. İşçi sağlığı açısından iş güvenliği tedbirleri tam olarak uygulanıyor. Ülkemizde olduğu gibi yandaş maden işletmecisi olmuyor. Bizden farkları da zaten budur.
Basından takip ettiğim kadarı ile Has Şekerler Madencilik firması bundan iki yıl önce denetim geçirmiş. İki yıl önce de maden ocağına su sızıntısı tespit edilmiş. Ocakta biriken sular pompalarla çekildikten sonra tamir yoluna gidilmiş. Bu maden ocağında şimdi tekrar su sızıntısı meydana geldiğine göre demek ki, o tarihte ciddi anlamda tamirat yapılmamış. Yetkililerin kazanın meydana geldiği maden ocağında denetimin yapıldığını açıklamaları, 18 maden işçini de geri getirmiyor. Maden işçilerinin aileleri perişan haldeler. Yetkililerden yardım bekliyorlar. 18 maden işçisinin sağ salim kurtarılmasını bekliyorlar ancak, umutlar giderek tükeniyor.
Peki, son yıllarda bu maden ocaklarında neden bu kadar kaza meydana geliyor? Güvenlik tedbirlerinin zamanında alınması çok mu zor? Elbette hayır. Ancak iş güvenliği uzmanları denetim aşamasında görevlerini tam anlamıyla yapmadıktan sonra kaza elbette kaçınılmaz olur. Bu konuda iktidar partisi de maalesef bir sorumluluk almıyor. Bütün sorumluluğu iş güvenliği uzmanlarına yüklüyorlar. Elbette meydana gelen bu kazalarda iş güvenliği uzmanlarının sorumluluğu vardır. Ancak bu müfettişler işyerine bağlı olarak çalışıyorlar. Maaşlarını işyerlerinden alıyorlar. Yani bağımsız değiller. Maaşını işyerinden alan bir iş güvenlik uzmanının kendi işyerini nasıl denetleyebilir, varın ona da siz karar verin. Maden ocaklarının denetimindeki yanlışlık ta zaten burada değil mi? İktidar partisi söz konusu işyerleri ile ilgili denetimi işverenlerin kendisine atmakla sorunu çözdüğünü zannediyor ama görüldüğü üzere sorun çözülmemiş durumda. Olan ise yine maden işçilerine oluyor. Maden işçilerinin geride kalan ailelerine oluyor.
Daha önce de yazmıştım. Gelişmiş ülkelerde böylesine meydana gelen kazalarda hükümetin ilgili bakanları hükümetçe güvenlik tedbirlerinin alınmamasından dolayı kendilerini sorumlu tutarak derhal istifa ederler. Ancak bizimkilerde öyle irade ne gezer. Nasıl olsa yarın bir gün meydana gelen facia unutulup gideceği için bizimkiler bırakın istifa etmeyi, dünya liderlerinin ‘’Fıtratında bunlar da var’’ anlayışını benimsedikleri için kıllarını bile kıpırdatmazlar. Memleket adına yaptıkları bir hizmet varsa övünmesini bilirler amma velakin sorumsuzlukları yüzünden insan canına mal olan böyle kazalar yüzünden özeleştiri yapıp istifa etmesini bilmezler.
Umarım daha henüz akıbetleri belli olmayan işçilerimiz sağ salim kurtarılırlar. Umarın ailelerinin umutlu bekleyişleri mutlulukla sonuçlanır. Ben şimdiden tüm maden işçilerinin ailelerine Allah’tan sabır diliyorum. Yarın tekrar görüşene dek hoşça kalın. 30.10.2014