SANDIKLARDAN DEMOKRASİ NE ZAMAN ÇIKAR?
Bugün gelişmesini tamamlayamamış 3.dünya ülkeleri maalesef demokrasi ile yönetilmiyor. 3.dünya ülkelerine ne yazık ki biz de dâhiliz. Münhasır medeniyetlere ulaşamamış ülkelere biz de dâhiliz. Hele hele AKP iktidara geldiğinden bu yana demokrasiyi ancak gelişmiş ülkelerde görüyoruz. Sanayileşmesini tamamlamış ve gelişmiş ülkelerde sistem zaten oturmuş durumda. İktidara gelen partiler ülkenin siyasi çizgisi ile oynamıyorlar. Öteden beri uyguladıkları politikaya sadık kalıyorlar. Politikaları bireysel çıkarlar yerine toplumsal çıkarları gözeterek oluşturuyorlar. Ülkenin menfaatleri her zaman önde oluyor. Bu sistemin bizdeki karşılığı ise ulusalcılıktır. Ben şu ana dek gelişmesini tamamlamış ülkeler arasında kendi ülkesine ihanet eden Devlet Başkanları görmedim. Geçenlerde yine Anayasa Mahkemesinde üye olan bir yargıç kırmızı ışıkta alkollü geçtiği için istifa etti. Bizim ülkemizde siz böyle bir istifaya hiç şahit oldunuz mu? Siz şu ana dek iktidar partisinden adı şaibeye karışanların kendi istekleri ile istifa ettiklerine şahit oldunuz mu? Olamazsınız çünkü burası gelişmesini tamamlayamamış bir ülke.
Peki, sandıklardan hiçbir zaman demokrasi çıkmaz mı? Elbette çıkar. Bugün Avrupalı dostlarımızın sandıklarından demokrasi çıkıyor. Adı yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karışan parlamenterler hiç beklemeksizin derhal istifa ediyorlar. Evrakta sahtecilik yapanlar derhal istifa ediyorlar. Bizim ülkemizde de böyle olmalı diyeceğim ama ne gezer. Ülkemizde Demokrasinin binde biri bile uygulanmış olsaydı belki de de şu ana dek hep birlikte uzaya çıkardık. Ancak ülkemizde böyle bir demokrasi uygulanmıyor. Ülkemizde Başbakan’ın astığı astık, kestiği kestik. Başbakan bu ölçütlerde savunuyor demokrasiyi. Ona göre seçimlerden galip çıkan her iktidar meşrudur. Özellikle kendi iktidarı tabi ki, başkasının olması mümkün değil. İktidara gelen siyasi parti ülkesini demir yumruk ile mi yönetiyor yoksa demokrasi ile mi yönetiyor bunların hiçbir önemi yok.
Sandıklardan demokrasi çıkabilmesi için her şeyden evvel o ülkenin en üst düzeyde bulunan Seçim Kurulunun bağımsız ve tarafsız olması gerekir. Sandıklardan çıkan oylara hiçbir şekilde şaibenin karıştırılmaması gerekir. Sandıklardan tercih mühürlerinin çalınmamış olması gerekir. Oy birleştirme tutanaklarının dikkatle toplanması gerekir. Bu konuda herhangi bir yanlışlık olması halinde de derhal düzeltilmesi gerekir. Çöplüklerde çalınmış oy pusulaları bulunmaması gerekir. Peki, bizim ülkemizdeki uygulama böyle midir?
Yine seçim süreci başladığından itibaren iktidarda bulunan siyasi partiler devletin olanaklarını kullanmamaları gerekir. Makam araçlarının kullanılmaması gerekir. Toplu açılışlar siyasi şova dönüştürülmemesi gerekir. Hatta ve hatta seçim sürecinin başlamasından itibaren, kurum açılışları iptal edilmelidir. Seçim süreci boyunca yiyecek ve kömür dağıtımı yapan siyasi parti yetkilileri derhal tespit edilmeli ve bu tür propagandaya hiçbir şekilde müsaade edilmemelidir. Bu seçim kriterlerin uygulandığı ülkelerde, elbette sandıklardan demokrasi çıkar. Ancak bizim gibi gelişememiş 3.dünya ülkelerinde bu kriterler uygulanamadığı müddetçe sandıklardan demokrasi yerine otokrasi çıkar.06.06.2014
SAİT BALCI