BugünMakaleler

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI

cropped-DB32A183F424-3.jpg

Malumunuz AKP ile MHP Başkanlık sisteminde finale geldiler. Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün kameraların karşısına geçerek Partili Cumhurbaşkanlığı konusunda anlaştıklarını deklare ettiler. Hatta AKP söz konusu teklifi imzaya açtı. Böylelikle her iki parti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği Başkanlık sistemi için ilk adımı attılar.

AKP ile MHP Başkanlık sisteminde dün itibarıyla anlaşmaya vardılar ancak millet olarak daha henüz bu iki partinin hangi koşullarda ve hangi maddelerde anlaştıklarını tam olarak bilmiyoruz. Sanıyorum yakın bir zaman sonra Meclis’e sevk edilecek olan bu yasa tasarısının ne alıp ne götürdüğünü öğrenebileceğiz. Böylelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok istediği Başkanlık sisteminin içyüzü de ortaya çıkmış olacak. Dolayısıyla kamuoyunda dillendirildiği şekliyle Türk Tipi Başkanlık sistemini öğrenmiş olacağız. Gerçi bu sistem bugüne kadar üç aşağı beş yukarı kamuoyu önünde tartışıldı ama ben açıkçası yapılan tartışmalardan hiç bir şey anlamadım. Çünkü yapılan tartışmalar bu sistemin özünden uzaktı. Oldubittiye getirilecek olan maddeler hiç tartışılmadı. Zaten iktidar partisi de bu sistemi kamuoyuna olduğu gibi yansıtmadı. Basının karşısına geçip tek tek hangi maddeleri değiştireceklerini söylemediler. Ne yapmayı düşünüyorlarsa hep kapalı kapılar ardında konuştular. Tartışılmasını düşündükleri maddeleri de yandaş yazarlar vasıtasıyla ortaya sürdüler. Bu yandaş yazarlardan bir tanesi de Hürriyet Gazetesi yazarlarından Abdülkadir Selvi idi.

Abdülkadir Selvi 9 Kasım günü AKP’nin MHP’ye önerdiği Partili Cumhurbaşkanı sistemi ile ilgili bir yazı yazmıştı. Selvi yazmış olduğu bu yazıda AKP’nin Yeni Anayasa konusunda MHP’nin kırmızıçizgilerini koruduğunu, Anayasa’nın ilk dört maddesinin yer aldığı başlangıç bölümünün korunduğunu, 66. maddeye dokunulmadığını, Amerikan sisteminde olduğu gibi Başkan ve Başkan Yardımcısının olduğunu yazmıştı. Yine Abdulkadir Selvi seçimlerin beş yılda bir yapılacağını, Başkanlık seçimi ile Milletvekili seçiminin bir yapılacağını, Başkanın Meclisi fesh etme yetkisinin olmadığını, Başbakanlık sisteminin kaldırılacağını ve Bakanları Başkanın dışarıdan atayacağını, Başkanın çıkan kanunları veto etme yetkisinin olacağını yazmıştı. Abdulkadir Selvi’nin yazdığı yazının üstünden tam 20 gün geçti. Bu arada Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir araya geldiler. Bahçeli aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya geldi. AKP’nin kurmayları ile MHP’nin kurmayları defalarca görüştüler. Abdulkadir Selvi’nin yazmış olduğu Başkanlık sisteminin maddeleri o günden bugüne değin birçoğu değişime uğradı. Dolayısıyla Başkanlık sisteminin son halini Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve AKP’nin kurmayları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile MHP’nin kurmayları biliyor. Yakında devletimizin bu çok sayın büyüklerinin hangi konularda mutabık kaldığını öğreneceğiz. Atatürk’ün kurmuş olduğu laik Türkiye Cumhuriyetinin hangi maddelerini ortadan kaldırdıklarını öğrenmiş olacağız.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli daha düne kadar parlamenter sistemden yana olduklarını söylüyordu. Başkanlık sistemine karşı olduklarını söylüyordu. Bugün tıpış tıpış gitmeye başladığı Saray’a da Kaçak Saray diyordu. 17 / 25 Aralık için hırsızların mahkemeye çıkarılmasını, rüşvetçilerin yakasından tutulmasını istemişti. Ancak köprünün altından çok sular aktı. Ve Bahçeli bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Başkan yapmak için elinden geleni arkasına koymuyor. Tıpkı geçmiş dönemlerde AKP’nin yardımına koştuğu gibi. 02.12.2016

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title