BugünMakaleler

ERDOĞAN BAŞKANLIK SİSTEMİNİ REFERENDUMA GÖTÜREBİLİR Mİ?

cropped-DB32A183F424-3.jpg

Bir önceki yazımda Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Başkanlık Sistemini neden gündeme getirdiğini yazmıştım. Bugün ise Başkanlık Sisteminin Meclis’te kabul edilip edilmeyeceğine dair görüşümü yazacağım. Eksisi ve artısı ile gördüğüm tabloyu yazacağım. Daha da doğrusu Meclis’e sunulacak teklifin yasalaşıp yasalaşmayacağını veya referanduma gidecek sayıya ulaşılıp ulaşılamayacağına dair görüşümü dile getireceğim. Çünkü bugünkü şartlarda artık hiçbir şey çantada keklik değil. Hele hele AKP içinde FETÖ’cü vekiller mevcudiyetini devam ettirdiği müddetçe AKP için hiçbir seçim garanti değil.

Bugün AKP’nin 317 Milletvekili var. CHP’nin ise 134 Milletvekili var. HDP’nin 59, MHP’nin de 40 Milletvekili var. Başkanlık Sistemini referanduma götürmek için 330, Mecliste kabul edilebilmesi için de 367 Milletvekiline ihtiyaç var. Bu durumda AKP ile MHP’nin Milletvekillerini topladığınız zaman 357 oluyor. Bu sayı Başkanlık Sisteminin Meclis’te kabul edilmesini sağlamıyor. Tabi bu arada CHP ile HDP’nin Başkanlık Sistemine oy vermeyeceğini düşünerek bu yorumu yaptığımı baştan söyleyeyim. Yoksa CHP ile HDP Başkanlık Sistemine sıcak bakmış olsaydılar bu tablo değişir. HDP AKP’den özerklik almadığı müddetçe Başkanlık sistemine oy vermez. AKP HDP’ye özerklik verirse Başkanlık Sistemini Meclis’ten geçecek Milletvekili sayısına ulaşabilir ama yapılacak en erken bir seçimde MHP’den aldığı oylar aynen geri gider. Bu durumda AKP şimdilik HDP’ye özerklik vermez. Zaten bugünkü şartlarda böyle bir olasılık da görünmüyor.

AKP’nin Başkanlık Sistemini referanduma götürebilmek için bugünkü şartlarda Meclis Başkanını çıkardığımız zaman 14 Milletvekiline ihtiyacı var. MHP’nin ise 40 Milletvekili var. Dolayısıyla bu tabloya bu şekilde baktığınız zaman Başkanlık Sistemi referanduma gider diyebilirsiniz. Ancak bunun öncesinde Erdoğan Bahçeli’ye Anayasanın ilk dört maddesini koruyacağına dair söz vermesi gerekiyor. Ve bu söz kanun teklifinin içinde yer alması gerekiyor. Diyelim ki Erdoğan Bahçeli’nin isteğine uydu. Anayasanın ilk dört maddesini Başkanlık Sisteminin de yer aldığı Yeni Anayasanın içine koydu. Böyle bir durumda Başkanlık Sistemi referanduma gider mi? Yani Yeni Anayasanın referanduma gitmesi için AKP ile MHP 330 Milletvekilini bulabilirler mi? İşte bütün sorun da burada zaten. Görünüşe bakıldığı zaman bu sayıya kolayca ulaşılabileceği sanılabilir. Ancak ortada başka bir sorun daha var. O da FETÖ yapılanmasıdır. Her iki parti içinde küçümsenemeyecek bir sayıda FETÖ yapılanması var. Bu FETÖ yapılanması hiç de umulmadık bir sonuç ortaya çıkarabilir. Bu konuda ne AKP, ne de MHP kendine güvenebilir. Hele hele oylamanın gizli olacağını da hesaba kattığınız zaman neler olur neler.

Erdoğan’ı korkutan da işte bu sebeplerdir. FETÖ Yüksek Askeri Şura toplantısında tasfiyeye uğrayacağı için 15 Temmuz da harekete geçmişti. Siyasi ayağı temizlenmeyen aynı FETÖ şimdi Başkanlık Sistemini de TBMM’de engellemek isteyecektir. Bunun için gerek AKP içindeki gerekse MHP içindeki uyuyan hücrelerini harekete geçirecektir. Böyle bir durum Yeni Anayasanın halkoyuna sunulmasına engel olabilir. Böyle bir oylamada AKP ile MHP içindeki FETÖ’cüler üç aşağı beş yukarı açığa çıkmış olurlar ancak Erdoğan’da Başkanlık Sistemini referanduma götürememiş olur. Dolayısıyla Başkanlık Sistemi referanduma götürülemediği gibi parlamentonun siyasi aritmetiği de değişebilir. Yani her iki siyasi parti içinden yeni bir parti doğabilir. Eğer bu siyasi ayak her iki parti içinde ciddi anlamda bir nüfusa sahipse, AKP tam bir şok yaşar. Parlamento çoğunluğu da kaybedebilir. Anlayacağınız AKP pirince giderken bulgurdan da olabilir.

Erdoğan’ın Bahçeli’nin arkasından giderek böyle bir maceraya girer mi şimdiden bilemiyorum. Ancak bildiğim bir şey var. O da Erdoğan’ın partisi içindeki FETÖ ayağını temizlemeden gireceği tüm maceralardan hüsranla ayrılabileceğidir. Erdoğan bugüne kadar karşılaştığı bütün zorlukları bertaraf edebilmişti. Ancak bu sefer durum farklı görünüyor. Kendini, en güçlü hissettiği bir anda büyük bir yara alabilir.18.10.2016

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title