Makaleler

BAŞBAKAN İSTİFA ETMEZ

sait-balci
Son söyleyeceğimi bu sefer baştan söyleyeyim. Başbakan bugünkü koşullarda aday olduğu Cumhurbaşkanlığı için kendi iradesi ile Başbakanlıktan istifa etmez. Yüksek Seçim Kurulu da istifasını istemez. Muhalefet partileri bırakın ülkeyi, dünyayı ayağa kaldırsalar yine istifa etmez. Hatta Başbakan bu istifa konusunu seçim malzemesi bile yapar. Seçim meydanlarında muhalefet istediği için istifa etmedim der. Dik durdum der. Ben ancak milletim isterse istifa ederim der. Bana darbe yapıyorlar der. Sonuç olarak Başbakan istifa etmez.

Peki, Başbakanı istifa etmeye zorlayan bir durum var mı? Yani yasalara göre istifa etmesi gerekiyor mu? Anayasaya göre Başbakan’ın istifa etmesini gerektiren herhangi bir zorunluluk yok. Başbakan ancak bu duruma rağmen etik olarak istifa etmesi gerekir. Çünkü şu an yapılmakta olan seçim Cumhurbaşkanlığı seçimidir. Bu yüzden bu seçimi genel seçimler ile karıştırmamak gerekir. Cumhurbaşkanı eski sistem ile de seçilse, halkoyu ile de seçilse Başbakan’ın etik olarak istifa etmesi gerekir. Yoksa Başbakanlığın bütün olanakları kullanarak yapılan seçim adil bir seçim olmaz.

Başbakan’ın istifa etmeme gerekçelerinden birisi de, az da olsa seçilememe riski taşıdığı içindir. Bugünkü koşullar itibariyle her ne kadar Başbakan seçimlerin favorisi gibi görünse de yine de tedbiri elden bırakmak istemez. Erdoğan olası bir seçilememe riskine karşılık asla Başbakanlıktan da olmak istemez. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuna kadar ipleri mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de asla bırakmaz. Hele hele kavgalı oldukları bu dönemde kati suretle Abdullah Gül’e güvenmez. Bırakın Abdullah Gül’ü, bu çalkantılı dönemde kendisinden başka hiçbir partiliye de asla güvenmez. Cumhurbaşkanı seçilirse ancak o zaman istifa eder. Ya da seçimleri kaybederse istifa etmesine de gerek kalmadan Başbakanlık görevine devam eder. Yani her ihtimalde ipler her zaman elinde olur. Böyle bir demokrasi anlayışı olmaz ama şu an itibariyle devletin tüm kurum ve kuruluşları emri altında olduktan sonra yapacak bir şey de yok. Koskoca devletin Cumhurbaşkanı bile onun emrinde olduktan sonra gerisi zaten boş.

Başbakan Yüksek Seçim Kurulunu arkasında hissetmemiş olsa, belki istifa etmeyi düşünebilirdi. Yani, Yüksek Seçim Kurulu Başbakan’ın istifa etmesi yönünde bir eğilim göstermiş olsa Başbakan ancak belki böyle bir durumda istifayı düşünebilirdi. Ancak Yüksek Seçim Kurulu da Başbakan’ın emrinde olduğu için bu konuda da herhangi bir sıkıntı yaşamayacak. Muhalefet partililerin olası itirazlarına karşı YSK her zaman olduğu gibi yine olumsuz karşılık verecek. Anayasayı işaret edecek. Dolayısıyla Başbakan’ın istifası konusunda bu Yüksek Seçim Kurulundan herhangi bir gelişme yaşanmaz.

Başbakan’ın istifa etmeyeceği konusunda son düşündüğüm nedenler arasında bir de Cemaat konusu var. Bugün Başbakanlıktan istifa etmiş bir Erdoğan’ın sırtını dayayabileceği, güvenebileceği neredeyse bir partilisi dahi kalmamış durumda. Partililerin hemen hemen birçoğu gerek 3. dönem sendromu, gerekse Erdoğan sonrası senaryolardan dolayı tam bir belirsizlik yaşıyor. Gerçi Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak seçilmiş olsa bile partiyi ve hükümeti elinde tutacağını açıkladı ama yine kimseye güven olmaz. İstifa etmiş bir Başbakan olası bir Cemaat saldırılarına karşı kendini eskisi gibi koruyamayacağını çok iyi biliyor. Kendisinden başka hiç bir partilinin Cemaatle başa çıkamayacağını da çok iyi biliyor. Bu yüzden de ne Başbakanlıktan vazgeçebiliyor, ne de Cumhurbaşkanlığından. Yani anlayacağınız Başbakan aslında iki arada bir derede. 10.07.2014

SAİT BALCI

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title