BugünMakaleler

ABD İLE YENİ BİR SAYFA AÇMAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşmesine ilişkin, “ABD ile köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız’’ dedi. Peki, ABD ile yeni bir sayfa açmak ne anlama geliyor? ABD ile yeni bir sayfa açılabilir mi?

Konuya girmeden evvel bir tespit yapmalıyım.Yapmak istediğim tespit için öncesinde birkaç soru sorayım. Cumhurbaşkanı Erdoğan mevcut sürdürdüğü politikayla ABD ile yeni bir sayfa açabilir mi? ABD ile yeni bir sayfa açmanın kriterleri nelerdir? Bu soruların yanıtı Erdoğan’ın ABD ile açmak istediği sayfanın ipuçlarını verir. Bana sorarsanız Erdoğan ABD ile gerçekten yeni bir sayfa açma niyetinde değil. ABD ile ilişkileri sıcak tutmak istiyor, o kadar. Ancak ABD ile ilişkileri sıcak tutmaya çalışmak yeni bir sayfa açmak anlamına gelmez. Bu sebeple Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sayfa açmanın gereğini yapıp yapmayacağı belli değil. Yani ABD ile ilişkileri öyle iyimser duygularla düzeltemezsiniz. Bu ilişkiler kendiliğinden de düzelmeyeceğine göre geriye taviz vermekten ve Suriye politikasında değişiklik yapmaktan başka bir çıkar yol kalmıyor. Tabi bir de dondurulmuş olan Açılım Süreci var. Bu konularda bir değişikliğe gitmeden ABD ile yeni bir sayfa açamazsınız.

ABD ile yeni bir sayfa açmak için öncelikle yapılan mutabakat gereği PYD’nin harekât yapılan bölgelere tekrar yerleşmesine sessiz kalmanız gerekir. Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin’i terörist listesinden çıkarmanız gerekir. PYD’nin bundan böyle terörist bir yapı olarak görülmemesi gerekir. PKK’nın da doğal olarak aynı muameleye tabi tutulması istenir. PYD’ye Tır’lar dolusu silah gitmesine görmezden gelinmesi gerekir. Bir de S – 400 meselesi var tabi. Bu mesele de ABD açısından son derece önemlidir. Adamlar S- 400’lerin alınması sürecinde yatıp kalkıp bu konu ile ilgilendiler. Şimdi kurulumu bile daha tamamlanmamış S- 400’lerden vazgeçmeniz gerekir. Dondurulmuş durumda olan Açılım Süreci de bekliyor tabi. Deyim yerindeyse, ABD ile yeni bir sayfa açmak Ayı ile yatmaya benzer.

ABD ile yeni bir sayfa açmanın bir de Rusya tarafı var. Rusya, İran ve Suriye’nin verdiği izin ile Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve en son Barış Pınarı Harekatını düzenlemişsiniz. Bu arada Suriye barışı için bu ülkelerle Astana görüşmelerini yapmışsınız. Şimdi gelinen süreç itibarıyla Rusya’ya ben S – 400 Füzelerini kurdurmayacağım diyeceksiniz. Suriye’de harekât yaptığınız bölgelerde geri adım atacağınızı söyleyeceksiniz. En sıkıştığınız anda yardımına koşan Rusya ile aranıza mesafe koymaya çalışacaksınız. Kolay değil tabi. ABD ile yeni bir sayfa açmak öyle kolay bir iş değil.

ABD ile yeni bir sayfa açmanın bir de ülke siyaseti açısından getirip götürecekleri var haliyle. Mesela şimdi milliyetçi oylar ile ayakta kaldığınız bir ortamda ‘’Açılım Sürecini yeniden başlatıyoruz ’’ diyebilir misiniz? 7 Haziran seçimlerinin sonuçları hafızalarda iken milliyetçi oyları gözden çıkarabilir misiniz? Sonra Suriye politikasında atacağınız geri adımı millete nasıl açıklarsınız? Atacağınız geri adıma bu harekatlar süresince şehit olan askerlerin yakınları nasıl değerlendirir?

ABD ile yeni bir sayfa açılabileceğine öne sürdüğüm sebeplerden dolayı pek mümkün görmüyorum. Yeni bir sayfa açmak için çaba gösterilebilir ama sonuçta bu çaba milletten geri döner. 21.11.2019

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title