Makaleler

ABD MUZ CUMHURİYETİDİR

Demokrasi, dünyadaki tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir tür yönetim biçimidir

Demokrasi, dünyadaki tüm vatandaşların eşit haklara sahip olduğu bir kavram ise bu kavrama kendi ülkelerinde demokrasinin varlığını iddia eden ülkeler başka ülkelerin demokrasisine de saygı göstermelidir. Peki, en başta ABD bir devlet olarak bu kavramı içine sindirebilmiş midir? ABD kendi ülkesinde bulunan vatandaşlar dâhil dünyadaki tüm vatandaşların eşit haklara sahip olduklarını benimsemiş midir? Sanmıyorum. Eğer ABD kendi ülkesindeki vatandaşların yaşam haklarına bile saygı göstermiş olsaydı sırf Ortadoğu ülkelerini kuşatmaya almak için 11.09.2001 tarihinde Dünya Ticaret Merkezini hedef alan uçak saldırılarında 2.996 vatandaşının yaşamını kaybetmesine göz yummazdı. Ancak Ortadoğu ülkelerini kuşatmak istiyordu ve bu sebeple kendi ülkesinde bulunan Dünya Ticaret Merkezine yapılan saldırıyı organize etti. Amerika budur.

ABD eğer demokrasiyi içine sindirebilmiş olsaydı dün, Irak’ta, Libya’da bugün Suriye’de yaşam mücadelesi veren insanların eşit haklara sahip olduklarını kabul edip bu insanları yaşamlarını yitirmesine neden olan iç kargaşa ortamına sürüklemezdi. Bu ülkeleri işgal edip masum insanların yaşam haklarını çiğnemezdi. ABD bugüne kadar böyle bir eğilim göstermemiş ise ABD demokrat bir ülke değildir. Demokrasiyi benimseyen bir ülke hiç değildir.

ABD sözde demokrasiyi en son Suriye’ye getirmek için çok çaba sarf ediyordu ancak Rusya ve Çin’in bu yalancı demokrasinin getirilmesine itiraz ettikleri için Suriye’ye demokrasiyi henüz tam olarak götüremedi. Şimdi eksik kalan bu sözde demokrasiyi tamamlamak için çabalıyor. Başarabilir mi?  Rusya ve Cin’e rağmen başarabilirler ise bilin ki, dünya yeniden tek kutupluluğa dönmüştür. Ancak bu olasılığın gerçekleşmesi günümüz koşullarında artık zor görünüyor. Çünkü dünya çok kutupluluğa dönüştü.

Bildiğiniz üzere 6 Ocak’ta ABD’de kongre seçimleri vardı. Seçimlerde Başkan Trump’ın taraftarlarının kongre salonunu basması demokrasi ihracatçısı ABD’nin kirli yüzünü bir kez daha ortaya çıkardı. ABD’nin kendi ülkesine bile demokrasiyi getirememiş bir ülke olduğu ayan beyan ortaya çıktı. Kendi ülkesine bile demokrasiyi yerleştiremeyen bir ülke başka ülkelere demokrasi hiçbir şekilde götüremez.

ABD’nin eski başkanlarından George W. Bush kongre binasının Trump taraftarlarınca basılmasından dolayı bir öz eleştiri yaptı.

 “Seçim sonuçlarına bu şekilde karşı çıkmak bizim demokratik cumhuriyetimizde değil, ancak muz cumhuriyetlerinde olur.”

George W. Bush aslında doğru bir teşhis yaptı. Seçim sonuçlarına karşı çıkmak elbette Muz Cumhuriyetlerinde olur. Ortadoğu ülkelerindeki demokrasi ayrıca değerlendirilebilir ancak ABD’de yapılan seçimleri kabul etmemek ne kadar Muz Cumhuriyetliği ise Irak’ta Saddam Hüseyin’i, Libya’da Muammer Kaddafi’yi devirmek ve Suriye’de Beşar Esat’ı devirmeye çalışmak da bir o kadar Muz Cumhuriyetliğidir. Evet, ABD bir Muz Cumhuriyetidir. 15.01.2021

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title